Jakten på att bli känd

Idag använder 39 % av Sveriges 2-3 åringar surfplatta varje dag. Min gudson som inte ens är två år vet hur man låser upp surfplattan, klickar sig in på Youtube och trycker igång ett klipp. Att fler ungdomar i åldrarna mellan 16-25 tittar oftare på Youtube än traditionell TV är en trend vi sett länge och som bara ökar. Barn och ungdomar idag har inte längre film/Tv-stjärnor från USA som idoler, istället är det killen/tjejen de sett på Youtube som de beundrar och vill ha autografer ifrån.

Men vad innebär den här utvecklingen för samhället?

maximize-likes-per-post-instagram
Hur mår vi egentligen i jakten på “Likes”?

Idag kan en  video på en kille som ramlar med sin lådbil bli ett viralt klipp som alla känner igen, eller videon på pappan som kommenterade en tv-sändning. Utöver dessa finns såklart alla Youtubers som är kända för sina kanaler om smink, tv-spel och humor. Det kan vara den töntiga killen från Jönköping som gick i din parallellklass som plötsligt har fans i hela Sverige ,och som företag betalar tiotusentals kronor för att han ska göra reklam för just deras företag. För vem vill inte lägga upp en bild på Instagram eller en video på Youtube hellre än att slita på sitt 8-17 jobb? Och kan han kan väl du?

Du kan skriva ett inlägg på Facebook som delas 100 gånger och som tusen främlingar gillar och såklart ett antal hatiska kommentarer från nättroll som inte håller med dig men vad händer sen? Antagligen ingenting, för imorgon kommer någon annan stå i rampljuset för några timmar. Det finns alltid ett nytt inlägg att dela och kommentera. Kvar sitter du med den där hatiska kommentaren på näthinnan och undrar varför ingen längre bryr sig om dig.

unknown

Missförstå mig rätt, jag tycker idén är fin att vemsomhelst kan bli känd idag. Det ger hopp till alla som, precis som jag, satt i en småstad och hoppades att någon skulle upptäcka mig. Men det sätter också orimliga krav att alltid vara bäst/roligast/smartast för annars läser alla andra något annat i det ständiga flödet på Sociala Medier.

Låt oss säga såhär, en trettonårig tjej har äntligen fått 10 000 följare på sin Youtubekanal som handlar om smink och kläder. Hon får plötsligt hemskickat roliga presenter och några plagg från en provkollektion från ett stort modeföretag för att visa upp deras kläder. Det går bra i några månader och hon känner sig plötsligt bekräftad och sedd. Det finns bara ett problem, under den här tiden kommer hon in i puberteten och plötsligt har hon för stora höfter för klädbolagets provkollektion som bara görs i storlek 34. Företaget som sponsrat hennes senaste videos kräver plötsligt fler visningar än det hon fått och hennes lärare har flera gånger påmint henne om provet hon måste göra om.

Hur kan man som trettonåring förstå sitt egenvärde utan den bekräftelse man får av andra människors kommentarer och gilla-markeringar? Vi måste se och uppmärksamma varandra. Framförallt i dagens samhälle är det viktigare än någonsin att våra unga känner sig bekräftade av sina föräldrar,lärare,vänner eller syskon istället för att jaga bekräftelse av okända på nätet.

Ta hand om er,

Evelina Andersson

Faktaruta:

  • De som gör innehållet på sociala medier kallas ibland Vloggare, bloggare, youtubers eller instagrammare, beroende på vilken typ av kanal de använder. Ofta har de flera kanaler som de använder.
  • 97% av alla mellan 12-15 år använder dagligen internet hemma.
  • 22 % av alla mellan 12-15 år har någon gång blivit mobbad på internet.
  • 40 % av alla mellan 12-15 år känner någon som blivit mobbad på internet.
  • Från 2013 till idag har 2 åringars dagliga internet användande ökat från 8% till 32%.

Källa:  Svenskarna & Internet 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s