Möt 68:årige Hans som reser jorden runt i Taubes fotspår

Hans Pettersson har varit en beundrare av Evert Taube så länge han kan minnas. Han har gjort inte mindre än 5 resor till Sydamerika där Taube levde och skrev sina visor under 1910 talet.

Det började med en researtikel inte helt olik den här när Hans första gången såg rubriken ”Trava i spåren av Evert Taube”. Det blev avstampet till hans första resa till Sydamerika där han rest i både Uruguay och Argentina.

Denna gång styrde han skutan åt andra hållet och utforskade Asien, nu med inspiration från hans favoritvisa av Taube.

Möte i Monsunen (tips! lyssna gärna under tiden du läser) är en visa om en sjöfarare som av en slump träffar på sin gamla vän Fritiof Andersson ombord på ett annat skepp och då får höra den märkligaste av berättelser.

Både Fritiofs och Hans resa startade i Shanghai där Fritiof enligt visan blev tillfångatagen och rånad av pirater ifrån staden, och senare även bortgift till mördaren Fu Wais dotter.

fritte
Hans såg flera spännande resmål under sin tid i Asien

– Jag hade hört rykten om att det skulle finnas en Evert Taube staty där, det visade sig att det inte alls var tänkt att vara en avbild av Evert utan en olaglig kopia. När jag kom hem två månader senare hade de rivit den.

Resan går vidare till Singapore

Efter en tid i Shanghai fortsatte Hans med båt till Singapore där han blev överraskad av hur rent och fint det var. Det fanns mycket höga byggnader och påminde mer om en europeisk storstad än en asiatisk.

I Evert Taubes visa möter Fritiof här Konsul Fredrik Adelborg som ger honom jobb ombord på ett skepp som ska ta honom hem till Göteborg. Skeppet ska åka från Singapore till Bangkok och hämta upp djur för transport till Hagenbeck Zoo i Hamburg.

-Singapore var en salig blandning av olika folkgrupper, arkitektur och mat. I slutet av min vistelse träffade jag på ett medelålderspar från Norge som skulle till Bangkok, och då valde jag att resa vidare i samma ordning som Fritiof rest.

Bangkok var om möjligt ännu mer av ett myller än Shanghai.

– Det var tutande Tuk Tuks och människor överallt, men trots allt gillade jag det. Maten i Thailand var fantastisk, men det bästa jag upplevde i Bangkok måste jag nog säga var Golden Mountain.

Golden Mountain var från början ett stort tempel som kollapsade på 1800-talet. Högen täcktes med tiden av träd och lianer och syns nu som ett grönt mirakel med det gyllene templet Wat Saket på toppen.

– Utsikten var magisk trots den tuffa vägen dit, man såg både grönskande djungel och mängder av hustak från myllret nedanför säger Hans drömskt.

Tid för avkoppling på Sri Lanka

Hans reste efter en tid vidare till Colombo på Sri Lanka. I visan var det utanför Sri Lanka som Fritiof och besättningen stötte på en cyklon och alla djurparkens djur löpte amok ombord på däck, så varför inte göra det motsatta och ta det riktigt lugnt några veckor resonerade Hans.

Sri Lanka har efter år av krig börjat blomstra igen men är fortfarande relativt oexploaterat. Hans berättar att han åkte till en nationalpark och såg för första gången vilda leoparder.

– Vår guide under turen berättade att de verkligen längtar efter turismen, och jag rekommenderar alla att åka dit för totalt avkoppling, orörda stränder och maten som var både billig och god.

bigoriginal
Hans framför Lejonklippan som finns med på UNESCOs världsarvlista

Ett färgstarkt och kontrastrikt Kerala

Hans avslutade sin resa i Kerala i Indien precis som Fritiof gjorde. Efter stormen utanför Sri Lanka var det bara Fritiof och elefanten kvar som spolades i land i Kerala.
– Indien var mitt sista stopp och kanske det roligaste. Där fanns blandningen av vackra stränder, härlig grönska och mycket historia. Jag bodde hos en familj som försörjde sig på risodling. De var fattiga och konkurrensen är hård men de var så vänliga och bjöd mig på ris och vilda havsräkor de fångat i floden bredvid deras lilla hus.

a0cecf7a2192de453848f3f10ccdbf7affe7e60f.jpeg
I floden tvättas kläder samtidigt som man fångar fisk och skaldjur

Tips! Läs gärna Vagabonds guide till Kerala

Cirkeln sluts

I Kerala upplever Hans plötsligt sitt eget “Möte i Monsunen”. En vecka innan han ska resa hem drar en monsun in över Kerala, det lilla huset på stranden han åt sin curry i skakade av blixtarna och regndånet .

– Det var som att vädergudarna visste att jag rest i Fritiofs fotspår och ville lämna ett sista avtryck.

Hans önskar att alla, både Taube beundrare och de som bara vill uppleva något fantastiskt, ska åka samma rutt som honom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s